Метална ограда

Как да подържаме металните огради в добро състояние?

02 май 2023

Металът е един от най-устойчивите и използвани материали в строителството и довършителните работи. Неговата здравина го прави един от най-добрите варианти за изграждане огради на къщи, вили, промишлени съоръжения и имоти с различно предназначение. Освен че има атрактивен въшен вид, той може да допълни архитектурата на сградата и да създаде усещане за елегантност.

Въпреки многобройните си качества,металните огради се нуждаят от поддръжка. Причината е, че металът е склонен към ръждясване, ако оградата не е изработена качествено.

В тази статия ние от метални конструкции Боринвест ще Ви запознаем със съветите на нашите специалисти. Те ще Ви насочат как правилно да се грижите за Вашите огради.
 

Проверявайте периодично

 
Много хора са свикнали да обръщат внимание на фасадата на своята къща, но не и на оградата. Време е да промените това! Не е нужно всеки ден внимателно да инспектирате всеки сантиметър от нея. Достатъчно е един или два пъти в годината да проверите нейното състояние.

Ако живеете във влажни райони с променливи климатични условия или на брега на морето, е препоръчително да го правите всеки сезон. Проверката ще Ви помогне да откриете дефектите, ако има такива, още в началото да и се свържете с производителя преди те да станат по-големи.
Потърсете дали има следи от ръжда, огънати части, пукнатини или драскотини. Ако сте я боядисвали скоро, погленете дали има места, където боята Ви е паднала.

Ако откриете някакъв дефект, не чакайте утре, за да вземете мерки! Свържете се с професионална фирма, която може да Ви помогне с ремонта.

Почистване

Чистене на метална ограда

Въпреки че може да Ви звучи странно, различните метеорологични условия като дъжд, вятър и слънце могат да окажат въздействие върху оградата и да я замърсят. Така по нея могат да се появят петна или зацапвания. Важно е да ги премахнете своевременно, за да не повредят повърхността.

Препоръчваме Ви да използвате мека кърпа като микрофибър и разтвор от топла вода и мек сапун. Използвайте кърпата, за да третирате замърсяванията. Като приключите, изплакнете оградата с чиста вода и я оставете да изсъхне. По този начин ще премахнете праха, калта и петната, които често са причина за поява на драскотини.

Добра идея е, ако се е появила ръжда, да я премахнете. Използвайте четка или шкурка, с които да я изшкурите и след това с влажна кърпа забършете.

Избягвайте да използвате абразивни препарати и продукти с агресивни химични съставки. Те може да изтъркат горния слой и да повредят металната ограда.
 

Пребоядисване на оградата

 
След като сте премахнали ръждата, трябва да боядисате петната. Целта е да не дадете възможност на кислорода да си взаимодейства с влагата и да образува наново ръжда.

Ако забележите избелели петна или олющена боя, може да не се занимавате с боядисване на „парче”. Тук ще се нуждаете от професионалисти, които да Ви помогнат. Причината е, че цялостното обновление изисква не само много време, но и умения и опит.

Премахнете плевелите и увивните растения

Чистене на огради от плевели

Повечето собственици харесват увивните растения, защото изцяло преобразяват оградата и й придават красив и свеж вид. Но преди да оставите такива лози е добре да се запознаете с техния вид. Обикновено те не са безопасни, защото задържат влага, която може да засегне горния слой на метала и да нанесе структурни щети. Затова е препоръчително да се премахнат.

Въпреки това, ако обичате естетиката и уединението, поставете тел в близост до оградата, която да поддържа растенията. Така те ще растат върху нея, а не директно върху оградата.
 

Не мокрете често металната ограда.

 
Избягвайте да мокрите оградата, защото редовното излагане на вода може да доведе до корозия. Разположете пръскачките в градината, така че да не достигат до конструкцията.

Не забравяйте, че без значение какъв е материалът – правилната поддръжка е много важна за добрата визия и състояние на всяка ограда.

Доверете се на професионалистите на Боринвест  и ние ще Ви предложим качествени конструкции от метал, на които даваме гаранция за качество и издръжливост. Свържете се с нас още сега на телефон: 0878610527.